Kopš 2023. gada februāra mākslas centrā Zuzeum apskatāma keramikas izstāde “Porcelāna dzīres – ielūdz Kuzņecovi”, kurā apmeklētāji var atklāt Kuzņecova porcelāna bagātīgo vēsturi un novērtēt Rīgas fabrikas māksliniecisko apogeju starpkaru periodā. Pirmajai Latvijas teritorijā dibinātajai porcelāna ražotnei – Rīgas Kuzņecova fabrikai – bija un ir nozīmīga vieta Kuzņecovu porcelāna vēsturē kā vienīgajai, kas nesa Kuzņecovu vārdu arī starpkaru periodā, kad visas pārējās dzimtas fabrikas Padomju Savienībā bija nacionalizētas. Šis laiks sakrita ar nozīmīgu pārmaiņu laiku pasaulē, kas atsaucās arī mākslā, veidojoties pavisam jauniem, atšķirīgiem mākslas stiliem.

Atzīmējot šo notikumu, mēs piedāvājam iepazīt izstādes katalogu, kurā atrodamas fotogrāfijas ar gandrīz 2000 izstādē eksponētajiem priekšmetiem. Visi izstādē redzamie priekšmeti, kas ilustrē Kuzņecovu stāstu, ir no Zuzānu kolekcijas. Kuzņecova porcelāna stāsts Zuzānu kolekcijā aizsākās ar Romana Sutas šķīvi “Kāzas”. Lai arī sākotnēji uzmanības centrā bija tikai dekoratīvi lietišķās mākslas paraugi, kas ierindojami mākslas porcelāna kategorijā, laika gaitā kolekcija tika papildināta ar visdažādākajiem Kuzņecovu rūpnīcās tapušiem priekšmetiem – laikmeta rūpnieciskās mākslas paraugiem. Šodien tā izveidojusies par krāšņu, daudzveidīgu kolekciju, kura ļauj iepazīt porcelāna ražošanas mākslinieciskos un tehniskos aspektus.

Priekšmetu attēlus papildina informācija par fabrikām un starpkaru periodā aktuālajām tēmām, kas iezīmējās kolekcijas priekšmetos, – art déco, latviski nacionālais stils, sīkplastika un citas. Katalogā atrodami arī vizuālie materiāli no Zuzānu kolekcijas, vēsturiskas fotogrāfijas un porcelāna ražošanas materiāli no citām privātkolekcijām, kā arī izstādei jaunradītā videomateriāla foto fragmenti.

Izstādes arhitekta Toms Kampara smalkā un atjautīgā izstādes scenogrāfija, kā arī lielformāta objekti akcentē porcelāna priekšmetu nianses un daudzveidību. Toms Kampars skaidro: “Dažviet smalko tēlu dzīres pārtrauc lielāka izmēra objekti–instalācijas, kas sniedz iespēju porcelāna formas izzināt, tās aptaustot un apskatot palielinājumā. Atpūtini kājas uz krūzītes profila, uzņem foto tējkannā vai izej cauri vāzei!” Šie dizaina elementi, kuri publiski redzami tikai izstādes norises laikā, ir iemūžināti izdevumā publicētajās fotogrāfijās, veidojot reizē informatīvu un vēsturisku atskaiti par izstādei radītajiem objektiem.

Katalogs pieejams latviešu, krievu un angļu valodās.

To var iegādāties Zuzeum veikalā, cena 25 EUR. Par sūtīšanas iespējām sazināties e-pastā hello@zuzeum.com.

Izstāde “Porcelāna dzīres – ielūdz Kuzņecovi” apskatāma mākslas centrā Zuzeum līdz 2023. gada  6. augustam.